Forskning og undersøgelser


Hvordan kan vi skabe bæredygtig belysning i det offentlige rum, der integrerer den nyeste teknologi og samtidig beskytter os selv og vores omgivelser fra “koldt lys” efter solnedga …


LYS nr. 2020-02 | Side 25

DoLEDLast – det er forkortelsen for et nyt 2-årigt forskningsprojekt, som stiller spørgsmålet “Holder LED-produkter til at give de lovede energibesparelser?” Allerede i september 2 …


LYS nr. 2020-02 | Side 26

Kommende resultater fra et igangværende ELFORSK-projekt, rettet mod byggeriets beslutningstagere og udførende, skal foreslå el-besparende lysanlæg , der passer i kontorer og klasse …


Udstilling af lysinstrumentet Digital Weather på Thisted Bibkliotek – i forbindelse med projektet Energioptimering med adaptivt lys i folkeskolen ved KHR Architecture. Digital Weat …



LYS nr. 2020-02 | Side 32

IES udsender rapport om UV lys til bekjæmpelse Corona/Covid 19. Ultraviolet lys og COVID-19


LYS nr. 2020-01 | Side 26

Flere nye belysningsanlæg udført med LED-lyskilder giver problemer med flimmer. Men det nye EU-direktiv er et skridt i den rigtige retning.


Miljøkrav og flimmer var blandt hovedemnerne på SSL Annex ekspertseminar på DTU Risø Campus, hvor eksperter fra hele verdenen mødtes med virksomheder og andre interesserede


Det Internationale Energi Anenturs Solid State Lighting (SSL) Annex har til formål at hjælpe regeringerne i medlemslandende til at fremme brugen af kvalitets-LED-belysningsprodukte …


LYS nr. 2020-01 | Side 34

Virtual reality (VR) er et spændende værktøj, som kan anvendes til direkte illustration og vurdering af nye belysningsløsninger og byrumsdesign, Light Bureau har sammen med Frederi …


Nyt projekt undersøger, om ny tilpasset belysning, der understøtter læringsmiljøet, kan føre til bæredygtig energioptimering


LYS nr. 2019-03 | Side 30

Hovedtemaerne for forskerne på det store CIE-møde i Washington i juli 2019 afspejlede de problemer, som vi også går og roder med til daglig – flimer, blkænding og biologiske effeke …


LYS nr. 2019-03 | Side 32

Verden over arbejder forskere på at udnytte laserteknologi til belysning. Laserlys er meget mere retningsbestem end LED, og det vil kunne give nye muligheder og udfordringer for be …


LYS nr. 2019-03 | Side 36

Området er komplekst, og det kræver derfor viden at træffe kompetente valg. Målet med denne artikel er at informere læseren om den nye viden, som belysningsbranchen står overfor, n …


LYS nr. 2019-03 | Side 43

I deres specialprojekt ser forfatterne til denne artikel på, hvordan lyset påvirker vores rumlige opfattelse, på baggrund af uoverensstemmelse mellem det vi ser, og det vi måler. O …


LYS nr. 2019-02 | Side 36

Flere medier forveksler begreberne. Blue Light Hazard omhandler de skader, som nethinden kan få ved en overbelastning med blåt lys, men slet ikke lysets effekter på hormonsystemet. …


Nyt forskningsprojekt har undersøgt virkningen og kvaliteten af en række bærbare LED-armaturer på det europæiske marked, som anvendes til at understøtte ældres døgnrytme. Projektet …


LYS nr. 2019-01 | Side 36

Ifølge et netop afsluttet Elforskprojekt er svaret ja. Forskerne har sammenlignet vinduer med 2-lagsglas og vinduer med 3-lagsglas, og resultaterne viser, at brugen af 3-lagsglas f …


LYS nr. 2019-01 | Side 40

OLEDs fås i dag med et lysudbytte på 80 lm/W, og produktionsomkostningerne er også faldet betydeligt. Der er dog stadig behov for initiativer, som kan booste udviklingen


LYS nr. 2019-01 | Side 42

Målbare indikatorer for dagslys, som for eksempel dagslysfaktor og dagslysautonomi, har i flere år understøttet dagslysdesignere i deres designvalg. Det skaber nye muliheder i bygg …


Hvad gør én produktiv, og hvordan måler man produktivitet i kreativt og vidensbaseret arbejde? Det har længe været forudsat, at lyset er vigtigt for vores produktivitet, men hvor s …


LYS nr. 2018-03 | Side 36

Et specialprojekt på Aalborg Universitet har set nærmere på, hvordan farvet RGB-lys kan få studerende og ældre med demens til at slappe af. Projektet viste, at mens de unge havde e …


LYS nr. 2018-04 | Side 29

Priserne falder og effektiviteten stiger. Scenariet ligner det, som skete for de små LED’er for 10-15 år siden. Et nyt Elforsk-projekt booster mulighederne for et dansk overtag, nå …


LYS nr. 2018-03 | Side 8

CSU i Slagelse har med en bevilling på 2,1 millioner kroner fra Trygfonden udviklet en metode og et lyslab, som skal hjælpe mennesker med synsvanskeligheder til at finde frem til e …


Fremtidens sengestue blev indviet på toppen af Bispebjerg Hospital. Hvordan kan lys, luft og arkitektur påvirke behandlingen af patienter med en depression? Det er ved at blive und …


Projektet “Energioptimering gennem adaptivt lysstyring” har netop vundet Elforsk-prisen 2018 som det bedste forskningsprojekt. Projektet viser, at kombinationen af LED-lys og kunst …


LYS nr. 2018-03 | Side 24

Fysiske målinger af lys som for eksempel luminans og belysningsstyrke kommer oftest til kort, når det gælder om at beskrive lysets kvalitet. Gid man kunne måle, hvordan mennesker o …


LYS nr. 2018-02 | Side 26

Det er svært at spå om fremtidens lyskilde, men en ting er sikkert. Forskere på DTU er i fuld gang med at undersøge muligheden for, at lyset fra alger på sigt kan anvendes i innova …


LYS nr. 2018-02 | Side 30

Der er meget ny forskning inden for kronobiologi, som har betydning for belysningsplanlægning. Artikler er baseret på en præsentation ved DCL’s møde “Evidens for effekt af døgnrytm …


Ved at udskifte det klassiske institutionslys med et varieret og mere hjemligt belysningsdesign, kan støjniveauet i de danske skoleklasser sænkes markant. Det viser et nyt forsknin …


LYS nr. 2018-01 | Side 24

Fuld spektral karakterisering som udgangspunkt for styring af farven. LED-baserede belysningsprodukter har med deres høje energieffektivitet og lange levetid snart udkonkurreret de …


LYS nr. 2018-01 | Side 26

Den primære daglyskilde i Norden er det hvide lysende skydække, der omslutter os i store dele af dagtimerne året rundt. Når solen kommer frem, kan den betragtes som en punktformig …


LYS nr. 2018-01 | Side 34

Hvert år mødes forskere inden for lysbehandling og biologiske rytmer til en konference, hvor den nyeste forskning bliver præsenteret. I 2017 handlede konferencen bl.a. om lysets be …


Artiklen præsenterer en dagslysevaluering i et demonstrationsbyggeri – Maison Air et Lumière – der ligger syd for Paris. Den omfatter vurdering af dagslysforholdene i alle beboelig …


LYS nr. 2017-04 | Side 32

Nyt ELFORSK-projekt påviser, at vi måske skal til at tænke helt anderledes: Lyset på skrivebordets overflade er ikke særlig interessant. Det er derimod det omgivende lys og lyset p …


Rapporten afdækker, hvilke mangler der er imellem det, de studerende lærer, og det byggebranchen efterspørger. Der mangler bl.a. udannelse i Human Centric Lighting, energirenoverin …


Nyt studie viser, at man ved at sænke farvetemperaturen fra 6200 K til 2700 K kan ændre personers oplevelse af den termiske temperatur i et rum med ca. to grader. Denne viden kan f …


LYS nr. 2020-01 | Side 30

Døgnrytmelys har vist sig at have en overraskende god effekt på langtidsindlagte apopleksipatienter, men viden om lyset er begrænset, og flere døgnrytmerelaterede processer reguler …


En gruppe studerende på DTU har undersøgt, hvordan deres medstuderendes performance bliver påvirket af adgangen til dagslys. Konklusionen er, at visse lysspektre kan have en positi …


Nyere forskning viser, at lyset er afgørende for trivslen blandt ældre med demens. Belysningen skal hjælpe de ældre til at forstå omgivelserne og gerne minde om det lys, de har vær …


Lysets Dag 2020 blev meget anderledes. Men den blev god. Vi vil gerne sende en stor tak til GATE 21, der under initiativet SCCD – Smart City Cluster Denmark, har været medarrangør …


LYS nr. 2020-04 | Side 18

Lys har længe været målt i lux og Kelvin, men ny forskning viser, at lyset kan meget mere end lyse vores omgivelser op. Lyset styrer også produktionen af hormoner, der regulerer vo …


Lyskilder påvirker vores hjerne og døgnrytmesystem meget forskelligt. Selv lyskilder, der visuelt ligner hinanden, kan have meget forskellige effekter på vores helbred. Lysbranchen …


LYS nr. 2021-01 | Side 34

Mange folkeskoler står overfor bæredygtige opgraderinger af deres kunstlys. Det indebærer implementering af LED-belysninger med andre og nye lyskvaliteter og styringsmuligheder end …


LYS nr. 2021-01 | Side 36

Den globale COVID-19 pandemi har fået mennesker til at spejde i mange retninger efter løsninger, og en af dem er at bekæmpe virus i luften og på overflader med ultraviolet (UV) lys …


De teknologiske og vidensmæssige landvindinger, der sker i disse år, sætter vores opfattelse af, hvad der er tilstrækkeligt lys og for meget lys på prøve.


Joachim Stomly Hansen og Marie Leth i dialog om Integrative Lighting – et begreb, som beskriver lys med ”en gavnlig fysiologisk og/eller psykologiske virkninger på mennesker”.


LYS nr. 2021-02 | Side 31

Menneskets fysiologiske og visuelle behov for lys er udviklet som en respons til dagslysets dynamiske foranderlighed. Derfor bør dynamisk lysdesign bygge på en forståelse for dagsl …


“To ting fylder mig med undren og ærefrygt, jo oftere og jo mere jeg beskæftiger mig med dem: stjernehimlen over mig og moralloven i mit indre.” Sådan udtalte 1700-tals filosoffen …


Nyt litteraturstudie omkring levetids test af LED og LED -produkter udarbejdet af Lighting Research Center for IEAs Solid State Lighting Annex peger på, at nye testmetoder skal kun …