Måleteknik, metrologi
Funktionsafprøvning af belysningsanlæg har været et krav siden Trafik-, Bygge-, og Boligstyrelsen den 1. juli 2017 indførte et krav om dette. Men hvordan virker det egentlig i prak …
DoLEDLast – det er forkortelsen for et nyt 2-årigt forskningsprojekt, som stiller spørgsmålet “Holder LED-produkter til at give de lovede energibesparelser?” Allerede i september 2 …
At måle og bruge lys i den melanoptiske tidsalder, fra teori mod praksis
Hvordan kan vi skabe bæredygtig belysning i det offentlige rum, der integrerer den nyeste teknologi og samtidig beskytter os selv og vores omgivelser fra “koldt lys” efter solnedga …
Nyt forskningsprojekt har undersøgt virkningen og kvaliteten af en række bærbare LED-armaturer på det europæiske marked, som anvendes til at understøtte ældres døgnrytme. Projektet …
Nye krav om funktionsafprøvning sætter store krav til byggeriets parter. Flere projekter viser, at der kan være store fordele ved at samkøre funktionsafprøvning og commissioning.
Beregning af vedligeholdelsesfaktorer sikrer, at der også er lys nok på den sidste dag af lyskilders og armaturers levetid. En ny teknisk specifikation samler begreberne og hjælper …
Enighed om nyt color fidelity index, Rf, imellem CIE og IES, men det udgør ikke en erstatning for Ra-indekset endnu. Den reviderede TM-30 dokument og beregningsark kan nu frit down …
De er alt for svært at finde ud af, hvordan man bruger standarden DS/EN 12464-1 til at specificere blænding. Her får du en vejledning og lidt baggrund
Hvad gør én produktiv, og hvordan måler man produktivitet i kreativt og vidensbaseret arbejde? Det har længe været forudsat, at lyset er vigtigt for vores produktivitet, men hvor s …
Lysets Dag 2020 blev meget anderledes. Men den blev god. Vi vil gerne sende en stor tak til GATE 21, der under initiativet SCCD – Smart City Cluster Denmark, har været medarrangør …
Lys har længe været målt i lux og Kelvin, men ny forskning viser, at lyset kan meget mere end lyse vores omgivelser op. Lyset styrer også produktionen af hormoner, der regulerer vo …
De teknologiske og vidensmæssige landvindinger, der sker i disse år, sætter vores opfattelse af, hvad der er tilstrækkeligt lys og for meget lys på prøve.
Joachim Stomly Hansen og Marie Leth i dialog om Integrative Lighting – et begreb, som beskriver lys med ”en gavnlig fysiologisk og/eller psykologiske virkninger på mennesker”.
Nyt litteraturstudie omkring levetids test af LED og LED -produkter udarbejdet af Lighting Research Center for IEAs Solid State Lighting Annex peger på, at nye testmetoder skal kun …
Verdens største laboratoriesammenligning af målinger med goniofotometre, IC2017, har eftervist, at der opnås ækvivalente resultater for LED-lyskilder og armaturer med forskellige t …
Behovet for energieffektive lysarmaturer er vigtigere end nogensinde før. Ikke kun af hensyn til miljøet, men også i forhold til økonomi. Priserne på blandt andet energi og råvarer …
Med coronapandemien er det blevet meget mere aktuelt at rengøre rum og flader med UV-lys – en applikation, som på engelsk hedder germicidal UV, UVGI eller GUV. Imidlertid er UV-lys …