Måleteknik, metrologi


LYS nr. 2020-01 | Side 28

Funktionsafprøvning af belysningsanlæg har været et krav siden Trafik-, Bygge-, og Boligstyrelsen den 1. juli 2017 indførte et krav om dette. Men hvordan virker det egentlig i prak …


LYS nr. 2020-02 | Side 25

DoLEDLast – det er forkortelsen for et nyt 2-årigt forskningsprojekt, som stiller spørgsmålet “Holder LED-produkter til at give de lovede energibesparelser?” Allerede i september 2 …



Hvordan kan vi skabe bæredygtig belysning i det offentlige rum, der integrerer den nyeste teknologi og samtidig beskytter os selv og vores omgivelser fra “koldt lys” efter solnedga …


Nyt forskningsprojekt har undersøgt virkningen og kvaliteten af en række bærbare LED-armaturer på det europæiske marked, som anvendes til at understøtte ældres døgnrytme. Projektet …


LYS nr. 2019-02 | Side 40

Nye krav om funktionsafprøvning sætter store krav til byggeriets parter. Flere projekter viser, at der kan være store fordele ved at samkøre funktionsafprøvning og commissioning.


LYS nr. 2019-02 | Side 42

Beregning af vedligeholdelsesfaktorer sikrer, at der også er lys nok på den sidste dag af lyskilders og armaturers levetid. En ny teknisk specifikation samler begreberne og hjælper …


LYS nr. 2019-01 | Side 35

Enighed om nyt color fidelity index, Rf, imellem CIE og IES, men det udgør ikke en erstatning for Ra-indekset endnu. Den reviderede TM-30 dokument og beregningsark kan nu frit down …


LYS nr. 2018-04 | Side 20

De er alt for svært at finde ud af, hvordan man bruger standarden DS/EN 12464-1 til at specificere blænding. Her får du en vejledning og lidt baggrund


Hvad gør én produktiv, og hvordan måler man produktivitet i kreativt og vidensbaseret arbejde? Det har længe været forudsat, at lyset er vigtigt for vores produktivitet, men hvor s …


Lysets Dag 2020 blev meget anderledes. Men den blev god. Vi vil gerne sende en stor tak til GATE 21, der under initiativet SCCD – Smart City Cluster Denmark, har været medarrangør …


LYS nr. 2020-04 | Side 18

Lys har længe været målt i lux og Kelvin, men ny forskning viser, at lyset kan meget mere end lyse vores omgivelser op. Lyset styrer også produktionen af hormoner, der regulerer vo …


De teknologiske og vidensmæssige landvindinger, der sker i disse år, sætter vores opfattelse af, hvad der er tilstrækkeligt lys og for meget lys på prøve.


Joachim Stomly Hansen og Marie Leth i dialog om Integrative Lighting – et begreb, som beskriver lys med ”en gavnlig fysiologisk og/eller psykologiske virkninger på mennesker”.


Nyt litteraturstudie omkring levetids test af LED og LED -produkter udarbejdet af Lighting Research Center for IEAs Solid State Lighting Annex peger på, at nye testmetoder skal kun …


Verdens største laboratoriesammenligning af målinger med goniofotometre, IC2017, har eftervist, at der opnås ækvivalente resultater for LED-lyskilder og armaturer med forskellige t …


Behovet for energieffektive lysarmaturer er vigtigere end nogensinde før. Ikke kun af hensyn til miljøet, men også i forhold til økonomi. Priserne på blandt andet energi og råvarer …


LYS nr. 2022-02 | Side 28

Med coronapandemien er det blevet meget mere aktuelt at rengøre rum og flader med UV-lys – en applikation, som på engelsk hedder germicidal UV, UVGI eller GUV. Imidlertid er UV-lys …