Fra venstre til højre: Olga Sigthorsdottir JAC studios, Susanne Andersen Melbye, Vadehavscentret, Nikolaj Birkelund, Fortheloveoflight, Johan Carlsson, JAC studios, Klaus Melbye, Vadehavscentret, Ali Kay, Mike Stoane Lighting og Cecilie Warming, No Parking. Foto: Rasmus Malmstrøm.

Presse 26. januar 2018

Vadehavscentret vinder Den Danske Lyspris 2017

Den 25. januar 2018 modtog Vadehavscentret i Vester Vedsted Den Danske Lyspris 2017. Der har denne gang været et umådeligt tæt opløb til prisen. Der var indstillet 17 projekter, hvoraf fem blev nomineret.

Dagslyset og kunstlyset formidler meget poetisk historien om vadehavets lys og fugle ved hjælp af en lyssætning i sarte hvide toner akkompagneret af pastelfarver. Lysdesignet er komponeret med stor forståelse for arkitekturen, materialerne og de stemninger, der ønskes udtrykt. Det er både smukt og fremragende gennemført.

”Lyset formidler vadehavets lys og naturoplevelser særligt med fugle så overbevisende godt, at man har lyst til at komme igen. Belysningen er følsom, poetisk og stemningsskabende uden at tage magten fra selve udstillingen. Nogle steder skaber belysningen spændende kontraster, mens den andre steder skaber ro og opmuntrer til fordybelse. Lyset anvendes til at rette opmærksomheden mod vigtige genstande og til at forstærke oplevelserne i udstillingen. I rummene flyder film, rum, genstande og belysning sammen til en smuk totaloplevelse,” udtaler juryformand Anne Bay, Dansk Center for Lys.

Vadehavscentret i Ribe åbnede igen i februar 2017 efter en omfattende om- og tilbygning. Vadehavet er sammen med det hollandske og tyske vadehav blevet klassificeret som verdensarv under Unesco. Lysdesignet spiller en helt særlig rolle i formidlingen på Vadehavscentret, og store dele af belysningen er specialdesignet direkte til udstillingen. Belysningen er skabt i et nært samarbejde mellem JAC studios, Fortheloveoflight, No parking Productions, Jason Bruges Studio og Dorte Mandrups Tegnestue.

”I arbejdet med udstillingen har lyset været et helt afgørende virkemiddel, bygningens ovenlysvinduer inviterer til kig mod himmelen og giver en dynamisk oplevelse, hvor udstillingen skifter med døgnets og årstidernes rytme, mens det tonede kunstlys skaber fokus og mystik og dramatiserer rummene,” siger udstillingsarkitekt Johan Carlsson, JAC studios.

Hovedgrebet i lysdesignet er udviklet med inspiration fra vadehavets altomsluttende horisont, hvor himmel og hav smelter sammen og nærmest forsvinder.

”At arbejde men det subtilt farvede og filtrerede lys har været helt magisk og har fra starten været en grundsten i projektet. Det farvede diffuse lys omfavner den besøgende og mimer fuglenes horisonter,” fortæller lysdesigner Nikolaj Birkelund, lysdesigner, Fortheloveoflight.

Vadehavscentrets direktør Klaus Melbye er også glad for prisen:

”Vi oplever at vores gæster nyder stemningerne i vores fantastiske hus. Gæsterne bruger de mange forskellige rum og nicher og bliver længe i udstillingsrummene. De lægger sig under de mange små LED-skærme og nyder “fuglenes bevægelser” i rummets skiftende lys. De ligger under havørnen og tæller fjer og familierne sidder sammen med andre familier i Himmelrummet ved aktivitetsbordene og kommunikerer med hinanden om trækfugle og natur. Stemningen af høj æstetik, dejligt lys, afdæmpede farver, smukt design og høj faglighed – vi kommer igen siger vore gæster. Her er det skønt at gå på arbejde.”

Prisoverrækkelse
Prisen blev overrakt ved en stor og festlig sammenkomst i Store Vejerbod i København under overværelse af mere end 100 lysinteresserede.

Lysprisen gives til teamet bag projektet og blev modtaget af blandt andre leder af Vadehavscentret Klaus Melbye, udstillingsarkitekt Johan Carlsson, JAC studios og lysdesigner Nikolaj Birkelund, Fortheloveoflight.

Der var fem nominerede projekter til Den Danske Lyspris 2017. De øvrige projekter er: Novo Nordisk VTC i Søborg, Salling Lights i Aarhus og Aalborg, Københavns fornyelsesprojekt for belysningen og en stitunnel ved Farum Bytorv.

Juryens motivering for nomineringerne kan ses i sin fulde længde i lysprisfolderen, som kan downloades i sidemenuen.

Billeder af vinderprojektet og de nominerede anlæg kan rekvireres på e-mail: dg@centerforlys.dk

Yderligere oplysninger
Dansk Center for Lys, juryformand, direktør Anne Bay, tlf.: 22 61 74 34 eller sekretær for juryen arkitekt m.a.a. Dorte Gram, tlf. 47 17 18 00/31 23 26 50

Fakta
Den Danske Lyspris blev uddelt første gang i 2008. Prisen er indstiftet af Dansk Center for Lys. Hensigten med prisen er at sætte fokus på lys og mennesker. Dette sker ved at fremhæve spændende, veldesignede og veludførte lysprojekter i Danmark. I bedømmelsen indgår bl.a. anlæggets design, tekniske kvalitet, funktionalitet, visuelle og æstetiske aspekter, energiforbrug og driftsøkonomi.

Jury 2017
Akademisk Arkitektforening: Astrid Mody, arkitekt m.a.a., ph.d.
Bygherreforeningen: Claus Roikjer, arkitekt m.a.a.
Dansk Center for Lys: Anne Bay, direktør, civ.ing. (juryformand)
Dansk Energi: Dorte Lindholm, konsulent, cand.merc
Danske Landskabsarkitekter: Rune Bugge Jensen, landskabsarkitekt mdl
Lysdesignuddannelserne: Michael Mullins, arkitekt m.a.a., lektor, ph.d.
Foreningen af Rådgivende Ingeniører: Steen Tibert Bisgaard, civ.ing.
Tekniq: Søren Nørregaard-Vinther, projektleder, elinstallatør
Sekretær for juryen, Dorte Gram, arkitekt m.a.a., Dansk Center for Lys

 

Share This