Nordisk Lyspris 2018 gik til Vadehavscentret. Fra venstre: Nikolaj Birkelund, Fortheloveoflight og
Johan Carlsson, JAC studios. Foto: Petri Vuorio.

 

Presse 17. september 2018

Vadehavscentret vinder den Nordiske Lyspris 2018

Vadehavscentret i Vester Vedsted, som er et besøgscenter for Verdensarv Vadehavet (UNESCO), modtog den 12. september Nordisk Lyspris 2018. Prisen blev overrakt ved en prisceremoni i Helsinki i Finland. Det er femte gang ud af ti, at prisen bliver givet til et dansk projekt.

Vadehavscentret, der ligger sydvest for Ribe og er tegnet af Dorte Mandrup, er en moderne fortolkning af den lokale bygningstradition med tag og facader af tagrør. Udstillingen ”Trækfuglenes vadehav” er skabt af JAC studios i samarbejde med Jason Bruges Studio, No Parking Productions og med Fortheloveoflight som lysdesigner.

Udstillingen er en totaloplevelse, hvor udstillingen af autentiske ting fra Vadehavet spiller sammen med inventaret, lysdesignet og arkitekturen. Udstillingen viser med stor indlevelse Vadehavet og trækfuglene, og der er en flot balance mellem kommunikation og æstetik.

”Vadehavscentret repræsenterer nordisk belysningsdesign, når det er bedst. Dagslyset og den kunstige belysning smelter sammen i en subtil og dog dybtgående oplevelse,” siger juryformand Tapio Kallasjoki.

Juryen udtaler desuden:
”Projektet er komplekst og med mange lag både visuelt og indholdsmæssigt og alligevel underspillet og roligt. Det tonede lys omslutter blødt kærtegnende det flygtige og skrøbelige fuglerige. Hierarkiet i udstillingen ses tydeligt gennem forskellige lag af lys. Det bløde dagslys og den kunstige belysning er i god harmoni. Installationen er realiseret med omhyggeligt designede lysarmaturer opsat i lysskinner og styret med moderne lysstyringsteknologi, som kan fjernbetjenes. Resultatet er et holistisk nordisk lysdesign.”

”Det er en stor ære for hele teamet bag designet af Vadehavscentet at modtage den Nordiske Lyspris. For os er prisen en anerkendelse af den engagerede og tværfaglige proces, der ligger bag gennemførelsen af projektet. En proces, hvor lysdesignet har været en del af processen lige fra begyndelsen,” siger udstillingsarkitekt Johan Carlsson, JAC studios.

”Arbejdet med lysdesignet til Vadehavscenteret har været en magisk oplevelse og en mulighed for at samarbejde, udmærke sig og skubbe grænserne for belysningsdesign. Modtagelsen af prisen er en ære og en anerkendelse af vores kærlighed til lys,” siger lysdesigner Nikolaj Birkelund, Fortheloveoflight.

Uddelingen af Nordisk Lyspris 2018 fandt sted i Helsinki, hvor de ti nationale vindere fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige præsenterede deres projekter og konkurrerede om prisen for at fejre og fremme nordisk belysningsdesign. Arrangementet blev organiseret af Illuminating Engineering Society of Finland på vegne af Nordlyskomitéen.

Om prisen

Nordisk Lyspris er indstiftet af Nordlyskomitéen i 2000. Nordlyskomitéen består af Dansk Center for Lys, Suomen Valoteknillinen Seura, Finland, Lyskultur i Norge, Ljóstæknifélag Islands og Belysningsbranchen i Sverige. Prisen uddeles hvert andet år, og målet med prisen er at synliggøre og fejre de særlige kvaliteter, som er karakteristiske for nordisk lysdesign.

Jury

Jurymedlemmerne er udvalgt af belysningsorganisationerne i de fem lande og består af:

Danmark: Rune Bugge Jensen
Finland: Tapio Kallasjoki
Island: Rósa Dögg Thorsteinsdóttir
Norge: Are Røysamb
Sverige: Lars Fredén

De nominerede projekter

Biblo Tøyen Bibliotek, Oslo, Norge
Humana Nursing and Care Home, Gävle, Sweden
King K36 Office, Stockholm, Sweden
Lava Centre Exhibition, Hvolsvöllur, Iceland
The Lava Tunnel, Thorlakshofn, Iceland
Muurame Church, Muurame, Finland
Nørreport Station, Copenhagen, Denmark
Port of Helsinki’s West Terminal 2, Helsinki, Finland
Rånåsfoss Power Station, Rånåsfoss, Norway
The Wadden Sea Centre, Vester Vedsted, Denmark

Læs mere om prisen i vedhæftede pressemeddelelse og på www.nordisklyspris.com

Højtopløste billeder kan downloades på:

http://www.valosto.com/tiedostot/NLDA-2018-press-kit/

Fotokredit står i filnavnene.

Yderligere oplysninger

Dansk Center for Lys, arkitekt m.a.a. Dorte Gram, Tlf.: 47 17 18 00 eller dg@centerforlys.dk.

Share This