Nomineringer til Den Danske Lyspris 2018

Vinderen af Den Danske Lyspris 2018 kåres den 17. januar 2019. Se de fire nomineringer her.

Mennesket, oplevelsen og stemningen er helt centralt i de fire projekter, som er nomineret til Den Danske Lyspris 2018. Dansk Center for Lys har i år modtaget 14 indstillinger til prisen. Prisen overrækkes ved en festlig sammenkomst den 17. januar 2019 i Bygningskulturens Hus, København. Det er ellevte gang, at prisen uddeles.

Lego House. Aktiviteteszone. Foto: © BIG/Iwan Baan.
Lego House. Den historiske udstilling. Foto: © BIG/Iwan Baan.

Lego House. T.v. En loftsbelysning af spots belyser udstillingsrum og aktivitetszoner på en måde, der reflekterer lyset fra de kulørte gulve på de hvide vægge og gør det farvede reflekslys til en integreret del af belysningen. T.h. I den historiske udstilling i kælderen er der brugt en kombination af skyggeprojek-tion og udstillingsspots. Foto: © BIG/Iwan Baan.

Lego House – Diskret og veltilrettelagt lys

Lego House i Billund er tegnet af BIG (Bjarke Ingels Group). Det arkitektoniske koncept er en manifestation af selve Lego-idéen. Bygningen består af 21 klodser, som ligger oven på hinanden. Det er udstillingsbelysningen og lyset på Lego Square, som er indstillet og nomineret til lysprisen. Bygningens opbygning med forskudte klodser har gjort det muligt at få dagslystilgang via ovenlys i flere af udstillingsrummene. Alle vægge er hvidmalede, og sammen med dagslyset skaber det en rolig scene og baggrund for de udstillede Lego-kreationer. Hovedidéen i den kunstige belysning er, at det hvide lys er differentieret, således at der er brugt lys med en farvetemperatur på 3000 K på aktiviteterne og 4000 K på gangearealer og dér, hvor publikum står. For at kunne gengive farverne på klodserne korrekt har det været et krav, at farvegengivelsen var på mere end Ra 90. For at gøre det til en god og behagelig oplevelse at færdes i udstillingerne er der arbejdet meget bevidst med at undgå blænding og med at få de rigtige skyggetegninger i forhold til de funktioner, der er. Enkelte steder er der brugt dynamisk belysning for at understøtte aktiviteterne. I Grøn Zone, hvor der bl.a. er kæmpestore modelbyer med huse og infrastruktur, er lyset i loftet programmeret i en nat/dag-cyklus, som passer til det, der sker i de udstillede modeller. Når togene kører med lys i, sænkes det generelle lysniveau til blåt natlys. I den historiske udstilling i kælderen er der brugt en kombination af skyggeprojektion og udstillingsspots. Det skaber et spændende rum, hvor man har lyst til at gå på opdagelse.

 

Bygherre: Lego House
Bygningsarkitekt: BIG A/S
Ingeniør: Cowi A/S
Indretningsdesign i legezonerne:
Lego House Experience Design Team
Udstillingsdesign den historiske zone:
Kvorning Design & Kommunikation
Ledende møbeldesign konsulenter: Kubik & Partners
Lysdesigner: Jesper Kongshaug Lighting Design
El-installatør: Kemp Lauritsen
Hovedentreprenør: KG Hansen & Sønner
Hovedleverandør og lysberegninger til oplevelseszonerne: Targetti ved Louis Poulsen
Øvrige belysningsleverandører: Erco, LTS Lighting en del af Fagerhult gruppen m.fl.

Noma. Nomineret til Den Danske Lyspris 2018. Foto: Irina Boersma og Jason Loucas.
oma. Nomineret til Den Danske Lyspris 2018. Foto: Irina Boersma og Jason Loucas.
oma. Nomineret til Den Danske Lyspris 2018. Foto: Irina Boersma og Jason Loucas.

Noma. T.v. Både lyset og armaturernes udseende ændrer sig fra sæson til sæson. Midt for: Der er skabt en intim stemning omkring det enkelte bord. T.h. Refleksioner i de store vinduespartier minimeres ved at oplyse den omkringliggende natur. Foto: Irina Boersma og Jason Loucas.

Noma – Lyset underbygger luksusoplevelsen

Det nye Noma arbejder med tre sæsoner og en menu, som ændrer sig markant efter årstiden. Restaurantens design ændres også fra sæson til sæson. Dele af det løse inventar skiftes ud, servicet kommer i nye farver og former, og størstedelen af rummenes dekoration afspejler årstidens menu. Belysningskonceptet tager derfor også afsæt i sæsonerne. Med kunstlyset fremhæves hver sæsons karakteristika, og ligesom det naturlige lys ændrer kunstlyset sig også i løbet af året. Belysningen iscenesætter såvel rummet som madoplevelsen. Der er naturlig wayfinding via belysning af vertikale flader ved indgangene til de forskellige rum. Det gør det nemmere at orientere sig, og det fremhæver materialerne i det enkelte rum/hus. Lyset til frokost og til aften er forskelligt. Til frokost er der lys på loftet som supplement til dagslyset. Om aftenen er lyset mere intimt og koncentreret om bordene.For at kunne opnå de ønskede stemninger og scenarier er der behov for løbende at kunne arbejde med lysets intensitet, farvetemperatur, spredning og retning. Til dette formål er der udviklet en helt ny armaturserie og LED-lyskilde til Noma, hvor lyset kan styres fra 1800 – 3500 K uafhængigt af lumenoutputtet, og med en meget høj farvegengivelse. Armaturet er desuden designet, så det er nemt at skifte skærme på den nedpendlede version.

 

Bygherre:
NT Consulting
Arkitekt og ingeniør:
BIG (Bjarke Ingels Group)
Interiørdesign:
Studio David Thulstrup
Lysdesigner:
Studio David Thulstrup i dialog med Anker & Co
El-installatør:
SIF Gruppen
Belysningsleverandører:
Anker & Co, XAL, Tekna, Wästberg m.fl.

Supercykelsti Tunneler nomineret til Den Danske Lyspris 2018. Foto: ÅF Lighting/Christian Ankerstjerne og Sekretariatet for supercykelstier.
Supercykelsti Tunneler nomineret til Den Danske Lyspris 2018. Foto: ÅF Lighting/Christian Ankerstjerne og Sekretariatet for supercykelstier.

Dynamiske lyshjul monteret på tunnelvæggen, der aktiveres af cyklister via sensor ved indgangen. Foto: ÅF Lighting/Christian Ankerstjerne og Sekretariatet for Supercykelstier.

Supercykelsti Farumruten – Lyset giver særpræg og tryghed i tunnelerne

De 12 stitunneler på Supercykelstien Farumruten består af to tunneltyper; kassetunneller og søjletunneller. I kassetunnellerne bliver cykelhjulet iscenesat som lysende, roterende hjul etableret på tunnelvæggene. Lysets orange farvetone matcher Sekretariatet for Super-cykelstiers grafiske identitet. For at øge oplevelsen og introducere et interaktivt element begynder lyshjulene at rotere i samme retning som cyklisten kører, når han eller hun passerer. Hjulenes lysende bevægelse efterlader for en stund et ekko af tidligere aktivitet og tilstedeværelse. På den måde fungerer de dekorative lyshjul også som et tryghedsskabende tiltag ved at synliggøre tidligere brugeres aktivitet efter, de har passeret tunnellen. I søjletunnellerne bliver egerne i cykelhjulet fortolket som markante, lysende linjer i den genkendelige orange farvetone. De iscenesætter skråningerne på begge indersider af tunnellerne og aktiverer de ellers mørklagte og utrygge sidearealer. Funktionsbelysningen består af LED-armaturer i loftet med en afgrænset, cirkulær lysfordeling, der skaber en god og ensartet funktionsbelysning i alle tunneller, og spiller sammen med de karakteristiske lyshjul.

 

Kunde:
Gladsaxe Kommune 
Sted: 
Farumruten
Lysdesign: 
ÅF Lighting
Partnere: 
Lighting Design AAU-Cph studerende og Sekretariatet for Supercykelstier.
El-installatører:
Hareskov Elektric A/S og City Elektrikeren A/S
Belysningsleverandører:
AB Fagerhult (Ateljé Lyktan) og iGuzzini illuminazione

Smartphonemania på Danmarks Tekniske Museum.Nomineret til Den Danske Lyspris 2018. Foto: Kim Matthai Leland.
Smartphonemania på Danmarks Tekniske Museum.Nomineret til Den Danske Lyspris 2018. Foto: Kim Matthai Leland.

Smartphonemania, Danmarks Tekniske Museum, Helsingør. T.v. Hovedområdet i udstillingen, med lysintallation af LED-rør påsat farvefiltre. T.h. The Future Was Here: hvidt skyggeløst rum, lyst op med kolde LED-rør. Foto: Kim Matthai Leland.

Smartphonemania – Danmarks Tekniske Museum – Lyset i det sorte rum

Udstillingen Smartphonemania åbnede i oktober 2017 og er den største udstillingssatsning på Danmarks Tekniske Museum i de sidste 20 år. Udstillingen tager udgangspunkt i en hverdagsgenstand, som vi alle kender, nemlig smartphonen. Tematisk handler den om kommunikation, og hvad teknologiske genstande gør ved vores måde at omgås hinanden på. Udstillingen er placeret i et sort rum uden tilgang til dagslys. Det var derfor naturligt at bruge lyset til at skabe både rum og stemning. Den gennemgående belysning i udstillingen består af 155 LED-rør hængt fra loftet diagonalt i rummet i en kromatisk farveovergang fra gul til violet, som imiterer en solnedgang. Denne installation er skabt ved hjælp af LED-rør påsat specialfremstillede farvefiltre.
Med denne løsning er der skabt en flot oplevelse for få penge. Hvert rum og område i udstillingen har desuden sin egen farve og udtryk: Empowerment (gult), H.C. Ørsteds-rummet (sølv), The Future Was Here (hvidt), Innovation (violet) og bæredygtighedsrummet (sølv). Specialfremtstillede neonskilte viser titler på rum og områder og understøtter tematisering og wayfinding. Aktivitetsbordene i udstillingen er belyst med hvidt lys.

 

Opgavestiller:
Danmarks Tekniske Museum
Lysdesign:
Jakob Kvist, Studio Jakob Kvist
Belysningsleverandører:
Osram, Philips, Proled, Soraa, Sygns, Dansk Belysnings Service, Lightpartner og Rafa Lys

Share This