Nomineringer til Den Danske Lyspris 2017

Vinderen af Den Danske Lyspris 2017 kåres den 25. januar 2018. Se de fem nomineringer her.

Mennesket, lysoplevelsen og omgivelserne er helt centralt i de fem projekter, som er nomineret til Den Danske Lyspris 2017. Dansk Center for Lys har i år modtaget 17 indstillinger til prisen. Prisen overrækkes ved en festlig sammenkomst i den 25. januar 2018 i København. Det er tiende gang, at prisen uddeles.

Novo Nordisk VTC, Gladsaxe, nomineret til Den Danske Lyspris 2017. Hovedindgangen. Foto: Lighting, Sweco DK. Copyright: Novo Nordisk.
Novo Nordisk VTC, Gladsaxe, nomineret til Den Danske Lyspris 2017. Core. Foto: Lighting, Sweco DK. Copyright: Novo Nordisk.

Novo Nordisk VTC, Gladsaxe, t.v. hovedindgangen og t.h. det multifunktionelle forbindelsesrum Core. Foto: Lighting, Sweco DK. Copyright: Novo Nordisk.

Novo Nordisk VTC: Forbilledligt lys giver et behageligt arbejdsmiljø

Lysdesignet til Novo Nordisk VTC omfatter både indendørs- og udendørsbelysning i en ny kontor- og forbindelsesbygning mellem to eksisterende bygninger på Vandtårnsvej i Søborg. Lyset inden døre er komponeret, så der både er lys på vandrette og lodrette flader. Det giver fine rumoplevelser og et inspirerende arbejdsmiljø også i kontorerne.
Stueetagen huser receptionen for alle tre bygninger, et mødecenter med forskellige mødelokaler, køkken og et stort, multifunktionelt forbindelsesrum kaldet Core. Møderummene har forskellige størrelser og indretninger, men belyses alle ved en kombination af wall-wash belysning, spot-belysning på mødebordene og forskellige rumskabende pendler.
Udendørsbelysningen skaber wayfinding, tryghed og stemningsfulde uderum samt god visuel forbindelse mellem rummene inde og ude. Herudover bruges bygningens indendørsbelysning til at tegne bygningens arkitektur efter mørkets frembrud. Bygningens fire gennemgående træbeklædte trappe- og elevatorkerner belyses med varm wall-wash belysning, der, sammen med de kunstneriske pendel-klynger i receptionen, får bygningen til at gløde indefra om aftenen.
En specialitet i projeket er også, at det er lykkedes at indbygge lejerens Novo Nordisks lysdesignønsker i totalentreprisen.

Bygherre: Nordea Ejendomme A/S
Lejer: Novo Nordisk A/S
Bygherrerådgiver: Emcon A/S
Rådgivende ingeniører: Cowi og Erik Pedersen
Arkitekter: Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Landskabsarkitekt: 1:1 Landskab
Indretningsarkitekt:
Tegnestuen Vibeke Brink ApS
Lysdesign: Lighting, Sweco Danmark A/S
El-ingeniør og -installatør:
Elektras El-installationer A/S
Programmering – lysscenarier: KNXsolutions ApS
Belysningsleverandører: Udendørsbelysning: iGuzzini, Derksen Lichttechnik GmbH, The Light Lab (UK), Indendørsbelysning: Erco, Riegens, iGuzzini, Stretch Ceiling Denmark/Barrisol, Zumtobel, Zumtobel/Starbrick, Anker & co/Wever & Ducre, Annell Ljus/Dark, Embacco Lighting, Luceplan, Kapitel2/ZERO, Arteminde/Tolmeo, Buster + Punch, Lampe Gras, Octo design, Foscarini

Københavns fornyelsesprojekt, nomineret til Den Danske Lyspris 2017, Lyngvigvej - en lokalvej belyst med Lunia armaturer fra Swarco. Foto: © Citelum.
Københavns fornyelsesprojekt, nomineret til Den Danske Lyspris 2017. Jernbane Allé med det nye ikoniske trafikvejsarmatur Thor fra Thorn. Foto: © Citelum.

Københavns fornyelsesprojekt, t.v. Lyngvigvej – en lokalvej belyst med Lunia armaturer fra Swarco. T.h. Jernbane Allé med det nye ikoniske trafikvejsarmatur Thor fra Thorn. Foto: © Citelum.

Københavns fornyelsesprojekt betyder bedre lys og en halvering af energifobruget

Københavns Kommune har udskiftet de ældste knap 19.000 ud af byens 45.000 gadelamper til moderne LED-lamper. Belysningskvaliteten er løftet med fokus på de bløde trafikanter og samtidig har kommunen opnået mere end en halvering af energiforbruget og en øget driftsikkerhed. Til grund for fornyelsesprojektet ligger en stærk og gennemarbejdet belysningsplan, som har styret opgavens løsning. Belysningen er tænkt i forhold til byens borgere og er disponeret således, at belysningen bliver mere og mere nærværende jo tættere man kommer på sit hjem. I praksis ses det ved, at mastehøjden bliver lavere og at lysfarven bliver varmere.
Der er fra projektets start tænkt mange fremsynede tanker, og der er derfor en god udnyttelse af de nye teknologier, der er kommet på markedet de senere år. Københavns Kommune er i front i forhold til Smart City løsninger med belysning, idet der er implementeret et nyt kommunikationsnetværk i alle de nye LED-armaturer. I fremtiden kan det f.eks. bruges til at skabe større opmærksomhed på cyklister i de mørke timer, ved at lysniveauet i vejkryds kan hæves umiddelbart inden cyklister kører ud i krydset.

Bygherre:
Københavns Kommune
Udførende: Citelum
Belysningsleverandører:
Atelja, EWO, Fagerhult, Focus Lighting, iGuzzini, Litek, Philips, Swarco og Thorn Lighting m.fl.

Stitunnel ved Farum Bytorv, nomineret til Den Danske Lyspris 2017. Foto: ÅF Lighting/Christian Ankerstjerne.
Stitunnel ved Farum Bytorv, nomineret til Den Danske Lyspris 2017. Foto: ÅF Lighting/Christian Ankerstjerne.

Stitunnel ved Farum Bytorv. Foto: ÅF Lighting/Christian Ankerstjerne.

Stitunnel i Farum: Lyset forvandler passagen til en tryg og flot oplevelse

Tunnellen under Paltholmvej, der forbinder et boligområde med Farums Kultur- og aktivitetscenter ved Farum Bytorv, fremstod i lang tid som en dyster og uindbydende passage, som ingen lagde mærke til eller havde lyst til at krydse igennem. I 2016 igangsatte Furesø Kommune et belysningsprojekt, som skulle øge trygheden i tunnellen og give forbipasserende en særlig oplevelse.
Lysdesignet tager udgangspunkt i tunnellens arkitektoniske karakteristika, de to søjlerækker med bagvedliggende skråninger. I modsætning til den gamle belysning, som fokuserede på gangarealet, inddrager den nye belysning siderummene i den samlede oplevelse af passagen. Søjlerne, som flankerer cykel- og gangarealet på begge sider, er det centrale element i tunnellens scenografiske lyssætning og kaster ”lysende” skygger på skråningerne. De skarpt aftegnede lyslinjer skaber et spændende og indbydende tredimensionelt rum. Derved udvides tunnellen visuelt, og tryghedsfornemmelsen øges ved, at de tidligere mørklagte skråninger belyses. Den blå og hvide belysning skaber en fin ”oplevelse på vejen”, og er et godt eksempel på, hvordan kommuner for forholdsvis få midler kan skabe tryghed, identitet og oplevelser i stitunneller.

Opgavestiller: Furesø Kommune
Sted: Stitunnel under Paltholmvej ved Farum Bytorv
Lysdesign: ÅF Lighting
Installatør: El-installatør Anders Klavsen ApS
Belysningsleverandører:
Triolight, iGuzzini, Rosco (farvefiltre)

Salling Lights, nomineret til Den Danske Lyspris 2017. Salling i Aarhus. Foto: ©Kollision.
Salling Lights, nomineret til Den Danske Lyspris 2017. Salling i Aalborg. Foto: ©Kollision.

Salling Lights. T.v. Salling i Aarhus. T.h. Salling i Aalborg. Foto: ©Kollision.

Salling Lights: Elegante mediefacader i Aarhus og Aalborg

De nye mediefacader på Sallings stormagsiner i Aarhus og Aalborg består af en lang række vertikale linjer, dannet af lineære LED-armaturer, der kan programmeres til at vise f.eks. farverige mønstre eller korte ord på facaden. LED-armaturerne er monteret uden på de eksisterende facader på en sådan måde, at de indgår naturligt i bygningernes arkitektoniske udtryk. Med mediefacaderne opfylder Salling en gammel drøm om, at stormagasinet i Aarhus skulle være farvestrålende, festligt og iøjnefaldende. Facaden i Aarhus består af mere end 46.000 pixels fordelt i linjer på den godt 1000 m² store facade, mens facaden i Aalborg har 26.000 pixels fordelt på 326 m². Belysningen varierer i løbet af dagen og året, og når der er særlige begivenheder i byen tager belysningen udgangspunkt i dette. Belysningen er derved i en løbende dialog med byens brugere. Lysscenarierne har en fin balance mellem ro og variation, og de skaber oplevelser uden at være påtrængende. Ved særlige lejligheder inviteres borgerne til selv at tegne på facaden ved hjælp af en smartphone. Der er udarbejdet en designmanual. hvoraf det bl.a. fremgår, at facaderne ikke må benyttes som kommerciel reklamesøjle for stormagasinerne.

Klient: Salling
Mediefacade-design og programmering:
Kollision
Belysningsleverandør:
Martin Professional
Installatør:
Strøm Hansen AS

Vadehavscentret ved Ribe, nomineret til Den Danske Lyspris 2017. Udstillingen ”Den digitale ornitologi.
Vadehavscentret ved Ribe, nomineret til Den Danske Lyspris 2017. ”Livet under vandet”. Foto: James Medcraft.

Vadehavscentret ved Ribe. T.v. Udstillingen ”Den digitale ornitologi.” Foto: Adam Mørk. T.h. ”Livet under vandet”.  Foto: James Medcraft.

På Vadehavscentret er lyset med til at fortælle historier om fuglene og Vadehavet

Efter en omfattende om- og tilbygning åbnede Vadehavscentret i Ribe igen i februar 2017. Vadehavet er sammen med det hollandske og tyske vadehav blevet klassificeret som verdensarv under Unesco. Lysdesignet spiller en helt særlig rolle i formidlingen på Vadehavscentret, og store dele af belysningen er specialdesignet direkte til udstillingen. Hovedgrebet i lysdesignet er udviklet med inspiration fra Vadehavets altomsluttende horisont, hvor himmel og hav smelter sammen og nærmest forsvinder. Belysningen anvendes til at rette opmærksomheden mod vigtige genstande og flader i udstillingen og til at forstærke stemninger i udstillingen. Ganske usædvanligt blev konkurrencen om udstillingsdesignet udskrevet inden arkitektkonkurrencen om bygningen. Denne rækkefølge har betydet, at det har været muligt at skabe en varm og lys totaloplevelse, hvor udstillingsdesign, arkitektur og lys smelter sammen. Det har været et bærende element i integrationen af lysdesignet i udstillingerne, og til eksempelvis udstillingsrummet ”Trækfuglenes anatomi” har lysdesignerne specialdesignet en lysrig, som refererer til fuglens rygrad. I udstillingens sidste rum er der i samarbejde med Jason Bruges Studio skabt installationen ”Den digitale ornitologi,” hvor 562 ophængte LCD-skærmene skaber effekten af en fugleflok, der vender i luften.

Bygherre: Esbjerg Kommune
Udstillingsarkitekt:
Johan Carlsson, JAC studios
Lysdesigner:
Nikolaj Birkelund, Fortheloveoflight
Grafisk design: All the Way to Paris
Interaktionsdesign:
No parking Productions og Jason Bruges Studio
Bygningsarkitekt: Dorte Mandrups Tegnestue
El-installatør: Eltek-vest
Belysningsleverandører:
Mike Stoane Lighting, Xicato, iGuzzini, Erco, Buschfeld, Artistic License, Ljusdesign, Reggiani, Soraa og Spektraled

Share This