Presse 6. juni 2017

Opgør med optimistiske lysberegninger

Ny vejledning rydder op i branchen. Medlemmerne af Dansk Center for Lys er enige: Alt for mange tilbud på belysningsløsninger er for optimistiske med hensyn til lysløsningernes holdbarhed. Det går ud over lyskvaliteten og dermed arbejdsmiljøet i hele landet.

Beregning af belysningsløsninger er en kompliceret sag – der skal være tilstrækkeligt med lys både på dag ét og på den sidste dag, før anlægget udskiftes. Som en del af næsten alle større tilbud udføres derfor lysberegninger, som ikke alene skal tage hensyn til lysarmaturer og lyskilders egen holdbarhed, men også rengøringsintervaller og farver på rum og møblering.

Den såkaldte vedligeholdelsesfaktor skal beregnes for at kunne dimensionere korrekt. Denne vedligeholdelsesfaktor indeholder naturligvis leverandørspecifikke oplysninger om, hvor meget lysmængden fra belysningsarmaturet ventes at falde gennem levetiden. Men meget ofte mangler der oplysninger fra kunden: Hvem skal bruge rummet, hvor gamle er brugerne, og hvad skal de arbejde med? Hvor står møblerne og hvilken reflektans skal jeg forvente på vægge, lofter og gulve? Hvor ofte vil der blive gjort hovedrent?

Når alt dette er uvist, må lysdesigneren forud for tilbudsgivningen lave et kvalificeret gæt. Og her er det så, at det bliver svært. Hvis man beregner rummet som var det en steril tandlægeklinik med rene, lyse overflader overalt, absorberes mindre lys i overfladerne, og der skal bruges færre armaturer. Herved bliver tilbuddet billigere og mere konkurrencedygtigt.

”Selv branchens dukse indrømmer, at det er for svært at holde den høje moral uden fælles retningslinjer”, udtaler Anne Bay, direktør i den uvildige forening Dansk Center for Lys, og fortsætter: ”Vi lancerer derfor nu en branchevejledning, som skal rydde op på området”. Vejledningen, som supplerer de tekniske standarder, er blevet til i et bredt samarbejde med 15 repræsentanter for forskellige interessegrupper: Rådgivende ingeniører, totalentreprenører, forhandlere samt brancheforeningen FABA.

Vejledningen er et enkelt og kortfattet dialogværktøj, der sikrer, at planlæggeren eller lysdesigneren sammen med kunden finder så mange relevante oplysninger frem, som det er muligt, og specificerer, hvordan man skal regne på de ukendte parametre. For kunderne skal branchevejledningen tilsikre, at tilbuddene bliver sammenlignelige.

Hos en af landet største lysrådgivere, COWI, siger lysdesigner Stefan Pavic: ”I forbindelse med udbud er det af største betydning, at vi har orden i specifikationerne, og at alle rådgivere beregner ens. Vi hilser branchevejledningen velkommen”.

Også NCC Danmark A/S bakker op, og sektionschef Søren Søgård udtaler: ”Fra NCC’s side er det vigtigt, at vores byggerier indeholder gode lysløsninger for brugerne. Så vi glæder os til branchevejledningen, der kan hjælpe os med at sammenligne tilbuddene på et ensartet og seriøst grundlag”.

Det er Dansk Center for Lys og brancherepræsentanternes håb, at rådgivere, kunder og belysnings-leverandører så hurtigt som muligt tager vejledningen til sig, og henviser til denne i både forespørgsler og tilbud.

Vejledningen kan downloades gratis hér.

Yderlige oplysninger kan fås ved henvendelse til direktør Anne Bay, Dansk Center for Lys, Engholmvej 19, Stenløse på ab@centerforlys.dk eller 22617434.

Dansk Center for Lys er en forening for de førende danske lysprofessionelle, hvis medlemmer tæller forskere, undervisere, forhandlere, rådgivere, arkitekter, elinstallatører, kommunalt ansatte lysteknikere, lysdesignere og mange andre.

DCL en ukommerciel organisation, hvis formål det er ”at udbrede kendskabet til godt og hensigtsmæssigt lys”, herunder også at repræsentere medlemmerne og fælles danske synspunkter i standardiseringssammenhænge.

Share This