Tidligere vindere af Den Danske Lyspris

Den Danske Lyspris er blevet uddelt siden 2008. Se alle vindere her.

(I faktaboksene står rådgivere og firmaer anført som på uddelingstidspunktet det vil sige i vinderåret.)

 

DTU Bygning 116
Vinderteam 2023

T.v.  Arbejdermuseet. Foto: Adam Mørk. T.h. Vinderteamet. Foto: Camilla Stephan.

Vinder af Den Danske Lyspris 2023 – Arbejdermuseet

Nænsomt og detaljeorienteret lysdesign

Teamet bag Arbejdermuseet modtog den 22. februar 2024 Den Danske Lyspris. Juryen udtaler om projektet: Gennem et nænsomt og detaljeorienteret lysdesign er Arbejdermuseets historiske bygning vakt til live. Den omhyggelige renovering af oprindelige armaturer og diskrete tilføjelse af nydesignede løsninger fremhæver arkitektur og identitet. Projektet står som et lysende eksempel på et godt samarbejde mellem alle projektets parter. Prisen gives til lysdesignprojeketet i forbindelse med renovering af den fredede bygning, der i 1879 blev opført som arbejderforsamlingsbygning, og som i dag huser Arbejdermuseet. Belysningen har været en central del i det omfattende renoveringsprojekt. Lysprojektet omfatter både restaurering og modificering af oprindelige belysningsarmaturer og tilførsel af nye tilpassede løsninger. Juryen for Den Danske Lyspris fremhæver især belysningen i festsalen, hvor lys og lysstyring får detaljer, materialer og farver til at træde frem og understøtte funktionen i rummet. Salens dekorative elementer belyses diskret af spots, der er skjult, så man nærmest ikke fornemmer, hvor lyset kommer fra. 

Bygherre: Arbejdermuseet
Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S
Lysdesign: Fortheloveoflight
Projektledelse: Jørgen Nielsen Rådgivende Ingeniører A/S
Rådgivende ingeniør: Martin Funch Rådgivende ingeniører ApS
El-installatør: Wedel Installation
Konservator: Nationalmuseet
A/V og design af lysstyring: Taintec
Lydkunstner: Vontrapp
Grafisk design: Nanna Arnfred
Maler: Gentoftemalerne
Belysningsleverandører:
Armaturer: Buschfeld.
Lyskilder: E3 light. Lysstyring: Medialon og Casambi. Medvirkende ved renovering af PH-lysekroner: Louis Poulsen

Download lysprisfolder hér

DTU Bygning 116
Vinderteam 2023

T.v. DTU Auditoriebygning 116. Foto: Laura Stamer. T.h. Vinderteamet. Foto: Camilla Stephan.

Vinder af Den Danske Lyspris 2022 – DTU Auditoriebygning 116

Arkitektur, dagslys og kunstlys i skøn forening

Teamet bag DTU auditoriebygning 116 modtog den 23. marts 2023 Den Danske Lyspris. Juryen udtaler om projektet: Lysdesignet i DTU Auditoriebygning 116 er smukt og poetisk. I det omfattende projekt er der arbejdet forbilledligt med såvel dagslys som kunstlys. Projektet udgør et pragteksempel på et godt samarbejde mellem alle projektets parter og demonstrerer, hvordan lyset kan spille en afgørende rolle ved transformering af eksisterende bygninger.
DTU Auditoriebygning 116, tegnet af tegnet af Eva og Nils Koppel, har fået nyt liv efter en større transformation, hvor bygningens arkitektur er bevaret, men gjort mere imødekommende med aktive studiemiljøer i det, der tidligere var foyer- og gangarealer. Lysprojektet omfatter mange forskellige elementer, der spænder over dagslysafskærmninger med farvede tekstiler, specialdesignede belysningsløsninger og videokunst til en overordnet belysningsstrategi for DTU. Overalt i bygningen er belysningsniveauet tydeligt afstemt med omgivelserne, og der er bevidst arbejdet med at udnytte rummets flader for at skabe et behageligt miljø.

Bygherre: Campus Service – DTU
Arkitekt: Rørbæk & Møller Arkitekter
Dags- og kunstlysdesign: Lightscapes, Iben Winther Orton
Soltekstiler i foyer samt integreret lyskunst og scenetæppe i aud81: Lightscapes og billedkunstner Malene Bach Studio
Farvesætning: Malene Bach Studio
Ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører
Hovedentreprenør: JAKON
Rådgivere på indretning og brugerproces: CCO og Mtre
Belysningsleverandører: EDEN, iBond, iGuzzini, Erco, La lampa gras og genbrugsarmaturer

Download lysprisfolder hér

Vindere af Den Danske Lyspris 2021
Vindere af Den Danske Lyspris 2021

T.v. Den Brune Kødby. Foto: Thomas Simone Maare. T.h. T.h. Vinderteamet. Foto: Camilla Stephan.

Vinder af Den Danske Lyspris 2021 – Den Brune Kødby

Lysets tryghedsskabende og socialt sammenføjende egenskaber opleves stærkt i Den Brune Kødby

Teamet bag projektet “Himlen over Den Brune Kødby” modtog den 24. marts 2022 Den Danske Lyspris. Juryen udtaler om vinderprojektet: Lysets tryghedsskabende og socialt sammenføjende egenskaber opleves stærkt i Den Brune Kødby, hvor overraskelsen er, at mørket samtidig spiller en helt afgørende rolle for helheden. Udsyn til den mørke nattehimmel fra en plads i byens centrum, som omgives af velbelyste vertikale flader, er en storslået oplevelse. Vinderprojektet er et forbillede på, hvordan lys kan benyttes til at skabe tryghed i et område, hvor der er mange hensyn at tage. Klos op ad Halmtorvet på Vesterbro, i et område, som de fleste nok anser for et af for landets mest socialt belastede, skal gymnasieelever, gæster til Øksnehallen og børn i musikskole/lokale sportstilbud kunne færdes trygt og godt. Det sker på Den Brune Kødbys gader og pladser. Belysningen, der gør dette muligt, skal tage hensyn til fredningen af Kødbyens bygninger og byrum samt til Slots- og Kulturstyrelsens krav om, at byens mørke himmel skal kunne opleves midt på torvet foran Øksnehallen.

Bygherre: Københavns Kommune & Københavns Ejendomme og Indkøb
Arkitekt og lysdesign: Bjarne Schläger Design ApS
Ingeniør: Gert Carstensen A/S – Rådgivende Ingeniørfirma
Entreprenør: Svend Lajer & Søn El-Anlæg A/S
Belysningsleverandører: Light Constructor, Signify, Willy Meyer/Delux Denmark og Louis Poulsen

Download lysprisfolder hér

Vindere af Den Danske Lyspris 2020
Vindere af Den Danske Lyspris 2020

T.v. Tivoli Hjørnets dynamiske glasfacade. Foto: Lasse Salling. T.h. Vinderteamet.

Vinder af Den Danske Lyspris 2019 – Tivoli Hjørnet

Belysningen i Tivoli Hjørnet, er exceptionel og på alle punkter på et højt fagligt niveau

Teamet bag Tivoli Hjørnet modtog den 22. oktober 2019 Den Danske Lyspris. Juryen begrunder udnævnelsen af vinderen med, at lyset på fornemste vis er tilpasset hver enkelt af bygningens mange funktioner, og at den dynamiske facadebelysning er en smuk og universel oplevelse.
Der er tale om et stort og omfattende projekt med usædvanligt mange problemstillinger og dertil professionelt udviklede belysningsløsninger, der understøtter de meget forskellige funktionelle udfordringer exceptionelt og med et højt fagligt niveau. Tivoli Hjørnet indgår med sin bugtende facade som et markant element i byrummet i centrum af København. Den multifunktionelle bygning er fordelt på tre etager og rummer både Tivoli Food Hall, Hotel Nimb, mødelokaler, restaurant, tagterrasse med udendørswellness m.m. Den dynamiske glasfacade mod Bernstorffsgade og Vesterbrogade synes nærmest tredimensional og er meget smuk. Juryen begrunder udnævnelsen af vinderen med, at lyset på fornemste vis er tilpasset hver enkelt af bygningens mange funktioner, og at den dynamiske facadebelysning er en smuk og universel oplevelse.

Bygherre: Tivoli A/S
Arkitekt: Pei Cobb Freed & Partners v/Ian Bader
Hovedentreprenør: Hoffmann
Ingeniør: Rambøll
Lysdesigner: Jesper Kongshaug
Armaturleverandør: Zumtobel, Martin, Louis Poulsen, Møller og RotheSuperlove, Megaman, Kreon og ACDC

Download lysprisfolder hér

Vindere af Den Danske Lyspris 2018
Vindere af Den Danske Lyspris 2018

Restaurant Noma. Th. Belysningen samler opmærksomheden om bordet, maden og materialerne, og udsigten spoleres ikke af spejlinger i de store ruder. Foto: Irina Boersma. T.h. Vinderteamet. Foto: Camilla Stephan.

Vinder af Den Danske Lyspris 2018 – Restaurant Noma

Når lyset skal være virkelig lækkert

Madanmelderne sprænger karakterskalaen i deres bedømmelser af Nomas nye restaurant på Refshaleøen i København. Og nu har Noma vundet Den Danske Lyspris 2018 for sin helt særlige belysning, der er fuld af nordisk stemning og hjemlighed. Løsningen er et produkt af chefkok og grundlægger René Redzepis filosofi om at skabe en gennemført nordisk oplevelse, hvor mad, belysning og interiør udtrykker én og samme idé. Hele huset er gennemdesignet med helt særligt udvalgte materialer og møbler. Derfor er der også fokus på belysningen. Men det er ikke lamperne, der stjæler opmærksomheden: De skal ikke være til pynt. Derimod er det lyset selv og lysets samspil med møbler, rum og mad, som er i højsædet. I det hele taget understreger løsningen diskret restaurantens koncept, og gør at bygningen opleves som en nordisk kæmpevilla. Belysningen tilpasses løbende maden og de tre sæsoner, som køkkenet arbejder med. Al belysningen er LED og kan reguleres. Ved både at skrue op og ned for belysningen og arbejde med det hvide lys’ varme kan hele belysningen bringes til at skabe forskellige stemninger. For eksempel kan gæsterne opleve, hvordan belysningen om sommeren næsten forlænger sollyset ind i rummet, og fremhæver loft og ovenlys. Om vinteren kan der skabes en huleagtig stemning koncentreret om de enkelte borde. Vinterbelysningen er lavet, så den spejler sig mindst muligt i de store ruder ud mod naturen, hvor bevoksningen til gengæld belyses svagt. Således bliver vinterudsigten i mørket på Frederiks Bastion også noget helt særligt med kraftværket Amager Bakke i baggrunden. Mange af løsningerne kan fint bruges som inspiration til, hvordan man kan arbejde med lys derhjemme.

 

Bygherre:
NT Consulting
Arkitekt og ingeniør:
BIG (Bjarke Ingels Group)
Interiørdesign:
Studio David Thulstrup
Lysdesigner:
Studio David Thulstrup i dialog med Anker & Co
El-installatør:
SIF Gruppen
Belysningsleverandører:
Anker & Co, XAL, Tekna, Wästberg m.fl.
Download lysprisfolder her

Vindere af Den Danske Lyspris 2017
Vindere af Den Danske Lyspris 2017

Vadehavscentret i Vester Vedsted T.v. ”Livet under vandet”.  Foto: James Medcraft. T.h. Vinderteamet. Foto: Rasmus Malmstrøm.

Vinder af Den Danske Lyspris 2017 – Vadehavscentret i Vester Vedsted

Lyset er følsomt, fortællende og fantastisk smukt

Lyset formidler vadehavets lys og naturoplevelser særligt med fugle så overbevisende godt, at man har lyst til at komme igen.Belysningen er følsom, poetisk og stemningsskabende uden at tage magten fra selve udstillingen. Lyset anvendes til at rette opmærksomheden mod vigtige genstande og til at forstærke oplevelserne i udstillingen. I nogle rum flyder film, rum, genstande og belysning sammen til en smuk totaloplevelse. Huset rummer et excellent samspil mellem dagslys og kunstlys.

Kunstlyset tager udgangspunkt i daglysets farver, og særligt farverne i horisonten før og efter solnedgang med sarte nuancer af blandt andet rosa og blå. Brugen af pastelfarveskalaen er innovativ, da vi normalt forbinder den med dagslys frem for kunstlys. Spottene er monteret på skinnerne ”som fugle, der sidder på en gren”- en reference til udstillingens gennemgående tema. Selv med det store behov for rettet lys er lyskomforten utrolig høj i dette projekt. De mange lyse flader diffuserer lyset og bløder spotbelysningen op. Spots og skinner er elegant udført med reflekterende materialer og skjulte forbindelser set nedefra. Det betyder, at øjet ikke generes af grim teknik, når det søger opad. Dog betyder valget af spots på nedhængte skinner i alle rum, at arkitekturens fulde potentiale ikke udnyttes i højden.

Nogle steder skaber belysningen spændende kontraster, mens den andre steder skaber ro og opfordrer til fordybelse. Alle spots er afslutningsvis rettet ind af den dedikerede lysdesigner selv, så de rammer præcist i forhold til at belyse de udstillede genstande og tekster. Denne omhu for detaljen i udførelsen betyder, at der er skabt en fortryllende, scenografisk lyssætning af meget høj kvalitet. Der er flere nedslag, hvor bearbejdningen nærmer sig kunst: Rummet med illuderede kikkerter, gipsfugle der transformeres ved hjælp af lys og skygger og ikke mindst udstillingen”Den digitale ornitologi”, hvor 562 ophængte LCD-skærme sammen med lyset skaber effekten af en fugleflok, der vender i luften.

Bygherre:
Esbjerg Kommune
Udstillingsarkitekt:
Johan Carlsson, JAC studios
Lysdesigner:
Nikolaj Birkelund, Fortheloveoflight
Grafisk design:
All the Way to Paris
Interaktionsdesign:
No parking Productions og Jason Bruges Studio
Bygningsarkitekt:
Dorte Mandrups Tegnestue
El-installatør:
Eltek-vest
Belysningsleverandører:
Mike Stoane Lighting, Xicato, iGuzzini, Erco, Buschfeld, Artistic License, Ljusdesign, Reggiani, Soraa og Spektraled

Download lysprisfolder hér

Vindere af Den Danske Lyspris 2016
Vindere af Den Danske Lyspris 2016

Nørreport Station. © Foto: Gottlieb Paludan Architects og Jens Lindhe. Vinderteamet. Foto: Rasmus Malmstrøm.

Vinder af Den Danske Lyspris 2016 – Nørreport Station

Ikonisk, helstøbt og elegant

Ny Nørreport er et meget helstøbt og gennemtænkt projekt, som har forstået at løse mange komplekse forhold med enkle og integrerede løsninger. Belysningen af tagene, ventilationstårnene og cykelbedene er enkel og smuk og gør Nørreport Station til et ikonisk sted i København. Lysprikkerne i cykelbedene trækker opmærksomheden væk fra cykelkaoset og skaber helhed, elegance og orden. Lyset understøtter det naturlige flow på pladsen og er med til at lede brugerne hen til stationsbygningerne. Der er en fin balance mellem almenbelysningen og effektbelysningen, og det gør stationen både tryg, overskuelig og oplevelsesrig i de mørke timer. Det er nemt at orientere sig og nemt at se andre menneskers ansigter. Blandingen af varmt lys under tagene og koldt lys ved tårnene fungerer godt. Tårnene får en friskhed og lethed af det kolde lys, og det varme lys på undersiden af paddehattetagene virker imødekommende.

Belysningen af ventilationssøjlerne tegner en rytme henover pladsen og markerer sammen med tagene pladsen på lang afstand. Belysningen af ventilationstårnene er nytænkende og integrerer den primære funktion som ventilation for perronerne med såvel belysning som opholdspladser. Det er en meget fin og robust løsning, som gør ventilationstårnene til aktive møbler, der bidrager til pladsens ikoniske karakter. Reetableringen af skiltet med Nørreport Station skrevet i rødt er ligeledes med til at understrege pladsens helt særlige betydning i byen. Til sammen skaber belysningen og arkitekturen et trygt, overskueligt og po-etisk byrum til daglig glæde for mange mennesker. Projektet er et godt eksempel på skandinavisk lysdesign, når det er bedst.

Bygherre:
Københavns Kommune
Totalrådgiver:
Gottlieb Paludan Architects
Arkitekter:
Gottlieb Paludan Architects og COBE
El-ingeniør:
Sweco Danmark A/S
Belysningsrådgiver:
Bartenbach
Entreprenør:
Aarsleff Rail Nørreport
El-installatør:
Wicotec Kirkebjerg
Leverandører af specialarmaturer:
Lightconstructor, lys i søjler, Faktor 3, lys i cykelstativer, Durlum, armaturer i belægningen samt linjearmaturer langs glasfacader

Download lysprisfolder hér

Vindere af Den Danske Lyspris 2015
Vindere af Den Danske Lyspris 2015
VILLUM Window Collection. Foto:  Kim Wendt. Vinderteamet. Foto: Rasmus Malmstrøm.

Vinder af Den Danske Lyspris 2015 – VILLUM Window Collection

Virtuos brug af lys

Lyset er en uundværlig og dybt integreret del af udstillingen. De mange særlige belysningsopgaver er løst med stor præcision og en legende tilgang. Lyssætningen af udstillingen fortæller vinduets historie til gæsterne gennem lyset. Løsningerne er skræddersyet til hver historie, der iscenesættes og formidles. Lyset er med til at skabe illusioner, der fortæller en historie om tid og sted, materialer og arkitektur. Der er udvist stor originalitet i forbindelse med udarbejdelsen af illusionen om Versailles’ dagslysbelyste spejlsal og illusionen af Hammershøis lys. Det farvede lys i arkivsektoren er velvalgt, da det øger spændingen og medvirker til, at man får lyst til at trække de gamle vinduer i arkivsektionerne ud. Tidstunnelen giver de besøgende en stoflig og sanselig oplevelse af vinduets betydning for menneskets adgang til lys, luft og udsyn. Kunstlyset giver mange steder en fin illusion af dagslys/sollys, idet lyset tegner lysfelter på gulv, vægge og vinduesrammer. Det hele er udført med stor viden, grundighed og indlevelse i opgaven.

Der er brugt mange og meget velvalgte armaturer og teknikker. Alle detaljerne indgår i en smuk, sammenhængende helhed, der giver museet dets helt eget udtryk. Det er meget tydeligt, at der har været et godt, kreativt og tværfagligt samarbejde mellem bygherre, arkitekt og lysdesigner. Det viser sig bl.a. i, at lyssætningen og udstillingselementer-ne er svære at skille ad. Der er lyssat meget præcist, og der er en meget høj finish i løsningerne. Det er juryens enstemmige opfattelse, at projektet er en meget værdig vinder af Den Danske Lyspris 2015. Lyset er der ikke for lysets egen skyld, men for fortællingens og formidlingens skyld. Lyset understøtter fortællingen om vinduet som lyskilde og er en fremragende bærer af interaktionen mellem gæsterne og det udstillede.

Bygherre:
VKR Holding A/S
Udstillingschef:
Dorthe Bech-Nielsen, arkitekt m.a.a.
Udstillingsarkitekt:
Rosan Bosch Studio ApS Jeppe Kleinheinz
Lysdesigner: Kim Borch
Grafik: Maria Hagerup
Opbygning: Malte Gormsen A/S
El grundinstallation:
APJ el-anlæg A/S
El udstilling:
Køge Installationsforretning ApS
Kunstelektriker: Kim Warberg
3D visualisering/lys:
LiquidMedia. Sune Amtoft
Belysningsleverandører:
Beck A/S, Bico Professionel A/S, City Theatrical, Elthermo A/S, Erco Lighting, Future Light A/S, LK A/S, Luceplan, Okholm Lighting A/S, Osram, Philips, Spectra LED ApS

Download lysprisfolder hér

Vindere af Den Danske Lyspris 2014
Vindere af Den Danske Lyspris 2014
Den Danske Lyspris 2014, Vinderteam 2014. Foto: Søren Aagaard.
Novo Nordisk, Bagsværd.Foto: Christina Augustesen. Grontmij A/S.Copyright: Novo Nordisk A/S.Vinderteamet. Foto: Søren Aagaard.

Vinder af Den Danske Lyspris 2014 – Novo Nordisk nye domicil i Bagsværd

Stort arkitektonisk lyskoncept

Lysprojektet er ekstremt tæt på det perfekte, og bygherren har her haft mod og vilje til at holde fast i et meget højt ambitionsniveau. Belysningsstrategien er udviklet på baggrund af de arkitektoniske visioner, og formgivning og lyssætning følges ad hele vejen igennem. Der er således en usædvanlig stærk sammenhæng mellem arkitektur, funktioner og lys. Såvel hovedgrebet som detaljerne er udført med en sjælden præcision. Der er ingen blænding. De valgte lysfarver fremhæver materialer, former og farver. Det blå lys i atriet i bygning NN1 skaber en fin kontrast til det varmere lys længere nede i bygningen, samtidig med at det associerer til det blå himmellys. De steder, hvor belysningen skal være jævn, er den imponerende jævn. Der er arbejdet struktureret med vertikal og horisontal belysning, ligesom der er skabt intimzoner med bordlamper. Der er ingen generende reflekser i ovenlyset, og det blå lys fordeler sig utroligt jævnt.

De varierende lysscenarier i de kassetteopbyggede ovenlys i bygning NN2 er meget poetiske. Lyset skifter stilfærdigt i takt med døgnets og årstidernes rytme. Hovedparten af belysningselementerne anvender ”state-of-the-art” teknologi med LED, og brugen af den er fantastisk vellykket. Lyset synes helt i tråd med danske/nordiske lystraditioner og opleves i al sin stilfærdighed fuldstændigt indpasset i arkitektur og funktion på en energibevidst og stemningsfuld måde. Den bagvedliggende belysningsstrategi er velkommunikeret og -dokumenteret, og resultatet lever fuldt ud op til intentionerne. Der er ingen tvivl om, at strategien har været et værdifuldt redskab i processen og i fastholdelsen af idéerne. Arkitekten og lysdesigneren på dette projekt har haft et mesterligt overblik over virkemidler og redskaber og har brugt dem overbevisende, men på en behageligt underspillet måde, der levner plads til mange andre indtryk, og skaber ro og velvære.

Bygherre:
Novo Nordisk A/S
Arkitekt:
Henning Larsen Architects
Lysdesigner:
Lighting, Grontmij A/S, i samarbejde med Henning Larsen Architects
Indretningsarkitekt:
Tegnestuen Vibeke Brinck ApS
Ingeniør: Alectia A/S
El-installatør: Lindpro A/S
Belysningsleverandører: Osram, Traxon, Erco, Fagerhult, Martin Professional med flere.

Download lysprisfolder hér

Vindere af Den Danske Lyspris 2013
Vindere af Den Danske Lyspris 2013
Gl. Hellerup Gymnasium. Foto: BIG/Jens Lindhe . Prisoverrækkelse. Vinderteamet. Foto: Jakob Eskildsen.

Vinder af Den Danske Lyspris 2013 – Gl. Hellerup Gymnasium – multihallen

Lyset er indbygget i arkitekturen

Et arkitektonisk stærkt projekt, som gennem en bevidst lyssætning tilføres en forførende poesi med udsøgte æstetiske oplevelser. Den arkitektoniske hovedidé er indlysende og enkel. I stedet for at opføre en ny multihal i periferien af skolens grund har BIG valgt at placere den under terræn midt i skolegården. Lyset underbygger i høj grad den arkitektoniske idé med hallens bløde, opadbuede tag, der indvendigt er udformet i forhold til funktionen: Buen når man kaster en håndbold. Den indvendige belysning er i fornemt samspil med de hvidpigmenterede trædragere. Kunstlysets farve fremhæver træets glød overfor betonvæggenes rå overflade. De meget enkle armaturer udnytter både lamelloft og dragere som kontrastudjævning, således at gode blændingsforhold opnås selv med et næsten uafskærmet armatur. Armaturernes dristige placering i et uregelmæssigt mønster mellem dragerne giver et flot grafisk udtryk, som understreger loftets dobbeltkrumme konstruktion. Farvegengivelsen er god, der er ingen blændingsgener og ingen forstyrrende skyggedannelser på banen.

Dagslyset løber som et smalt ovenlys langs hallens kant, vasker de rå betonvægge med et blødt køligt dagslys og får det hvælvede træloft til at svæve. Skyggebevægelser fra legen på taget tegnes på væggene og på den måde sikres rummet en direkte kontakt med omgivelserne – uden at dagslyset generer de sportsudøvende. Udvendigt er lyssætningen af møblerne på trædækket med til at skabe rum i rummet, og de tilfører skolegården helt nye og fine kvali-teter. De smukke skyggedannelser fra møblerne på dækket fremhæver dækkets bølgede form, og således arbejder arkitektur og belysning tæt sammen i dette projekt. Løsningen er både funktionel, poetisk, forførende og stringent!

Bygherre:
Gl.Hellerup Gymnasium
Arkitekt og lysdesign:
BIG – Bjarke Ingels Group
Rådgivende ingeniør:
EKJ Rådgivende Ingeniører
Bygherrerådgiver: Grontmij A/S
Entreprenør: C.G. Jensen A/S
El-installatør: H. Helbo Hansen A/S
Belysningsleverandører: Sandlux, Delux Denmark, Fagerhult, KC Light og Osram.

Download lysprisfolder hér

Vindere af Den Danske Lyspris 2012
Vindere af Den Danske Lyspris 2012
Vindere af Den Danske Lyspris 2012

Lynetten i København. Foto: Rambøll Lys. Vinderteamet. Foto: Jakob Eskildsen.

Vinder af Den Danske Lyspris 2012 – Lynetten i København

Enkle virkemidler med stor effekt

Lyssætningen af renseanlægget Lynettens nye ovn- og silobygning er præcist og smukt gennemført. Arkitektonisk opleves en flot dagslysbearbejdning, hvor tilbygningen med sin store glasfacade fremstår transparent og i et godt sammenspil med det eksisterende anlæg, samtidig med at de ansatte får et frit udsyn over Københavns Havn. Efter mørkets frembrud står bygningen som et flot vartegn i havnen. Belysningen af de tre farvede siloer bag glasfacaden og af skorstenen fremstår som en grafisk og meget præcis billedlig komposition. Farvetemperaturen og farvegengivelse er velvalgt i forhold til siloernes røde, orange og gule farve, og armaturplaceringen virker gennemtænkt i forhold til skyggedannelser, formtegning m.v. Det er meget virkningsfuldt at belyse bygningen indefra i stedet for udefra. Lysniveauet er på et funktionelt passende niveau, således at medarbejderne har tilstrækkeligt lys til at færdes inde i bygningen. Belysningen af silobygningen på Lynetten er et enestående eksempel på, hvordan en innovativ byg-herre og en god lysdesigner med enkle virkemidler kan forvandle et industrianlæg til et smukt nyt vartegn efter mørkets frembrud.

Bygherre:
Lynettefællesskabet
Arkitekt: Creo Arkitekter A/S
Ingeniør: Rambøll
Lysdesign: Rambøll Lys
Belysningsleverandør:
iGuzzini illuminazione Danmark
El-Installatør: Robotek

Download lysprisfolder hér

Vindere af Den Danske Lyspris 2011
Vinderteam2011. Foto: Jakob Eskildsen.

Aalborg Havnefront. Foto: Ole Mikael Sørensen. Vinderteamet. Foto: Jakob Eskildsen.

Vinder af Den Danske Lyspris 2011 – Aalborg Havnefront

Stemningsfuldt og velfungerende

Der er tale om et sjældent set stemningsfuldt og velfungerende projekt. Belysningen er tilpasset havnefrontens forskellige rum og funktioner, men formår samtidigt at få havnefronten til at fremstå som et samlet hele. Armaturernes fysiske udtryk understøtter de arkitektoniske idéer, uden at der er gået på kompromis med kvaliteten af lyset. I dagslys fremstår belysningen som markant byinventar og om aftenen forvandles armaturerne til poetisk lys. Lyset formår at oplyse havnefronten tilstrækkeligt til, at det er muligt at færdes trygt. Der arbejdes sikkert med stemningslys og funktionsbelysning med en fin balance mellem grundbelysning og særlige effekter.

Hvert område differentierer sig i brugen af lyset: Lampeskærme i børneområdet, skulpturelt strejflys på boldbanens net, belyste træer og punktlys ved kajkanten. Der er ingen blænding og der er et fint uhindret udsyn til Nørresundby på den anden side af vandet. De gennemgående elementer som de høje master med spots og den rustne overflade på flere af parkens inventardele virker samlende og er medvirkende til det vellykkede helhedsindtryk. Det er beundringsværdigt at kommunen har valgt at fokusere så bevidst på belysningen, og at den har formået at afsætte de nødvendige ressourcer hertil. Projektet afspejler et helt unikt samarbejde mellem bygherre, landskabsarkitekt, belysningsrådgiver og de udførende entreprenører.

Bygherre:
Teknik & Miljø Forvaltningen, Aalborg Kommune
Landskabsarkitekt:
Vibeke Rønnow Landskabsarkitekter/Arkitektfirmaet C.F. Møller
Belysningsrådgiver:
ÅF Lighting
Ingeniør: COWI A/S
Belysningsentreprenører:
AKE Entreprise og Mariendal Electrics

Download lysprisfolder hér

Vindere af Den Danske Lyspris 2010
Vindere af Den Danske Lyspris 2010
Nordvestparken i København. Foto: Stamers Kontor. Vinderteamet. Foto: Jakob Eskildsen.

Vinder af Den Danske Lyspris 2010 – Nordvestparken i København

Anderledes og legende

Belysningen af det langstrakte og komplekse byrumsforløb er løst på en syret og legende måde, som passer godt til stedet og dets mange forskellige brugere. Lyset udnytter parkens arkitektur og objekter og de glade farver og de varierede scenarier gør byrummet uhøjtideligt og lige til at indtage. Det overordnede tema for parkens udformning er Mælkevejen. Stjerner i form af siddeøer, goboprojektioner og tryk på asfalten leder brugerne igennem parken, mens den farvede interaktive belysning tilfører stedet overraskende og sjove oplevelser. For at mindske risikoen for hærværk er træerne belyst oppefra. Denne form for belysning minimerer samtidigt, lysspild mod himlen. De stribede lygtepæle er integreret i designløsningen og er med til at give området sin helt egen karakter. Ved at opdele lyset i en primær og sekundær interaktiv belysning får parken et energiforbrug, der er afstemt efter døgnets rytme.

Parken spiller godt sammen med de omkringliggende boligblokke, idet lyset fra de store private vinduesfacader indgår i parkens lys og helhed. Funktionsmæssigt er der enkelte steder gået på kompromis med de krav, man bør stille til en god brugsbelysning. Visse steder er stierne ikke tilstrækkeligt oplyst, og nogle steder forekommer der blænding. Med prisen ønsker juryen at fremhæve et spændende. legende og dristigt projekt, som flytter grænserne for, hvordan et offentlig byrum kan belyses.

Bygherre:
Københavns Kommune. Center for park og natur
Landskabsarkitekt: SLA A/S
Lys- og mastedesign: SLA A/S
Rådgivende ingeniør:
Lemming og Eriksson
Anlægsgartner:
Skælskør Anlægsgartnere A/S
El-installatør:
Henrik Høj Installation

Download lysprisfolder hér

Vindere af Den Danske Lyspris 2009
Vindere af Den Danske Lyspris 2009
Nye perroner på København H. Foto: Stamers Kontor. Vinderteamet. Foto: Jakob Eskildsen.

Vinder af Den Danske Lyspris 2009 – Nye perroner på København H

Poetisk, funktionelt og veldsignet

Belysningen på de to perronforlængelser under banegårdshallen på Københavns Hovedbanegård er fremragende løst. Den meget veldesignede belysning er med til at fremhæve en positiv og opløftende stemning i et ellers svært miljø. Lysdesignet fremhæver ikke kun rummets funktioner, men forbedrer også rummet ved at få det til at synes højere og bredere end det egentlig er. Samtidig skaber belysningen oplevelsen af nærhed og gør det rart at befinde sig på perronerne, selv om de er placeret under jorden. Det fine ved perronbelysningen er, at den både giver et horisontalt og et vertikalt lys. Lyset på rummets vertikale flader er med til at understøtte fornemmelsen af rumlighed og åbenhed, samtidig med at den sikrer gode synsbetingelser ved ind og udstigning af togene.

Den forholdsvis kølige farvetemperatur og den indirekte belysning ved perronkanten virker behagelig, og de store reflektorer på loftet giver rummet karakter. Det kølige lys skaber en behagelig overgang til dagslyset i den foranliggende perronhal. Der er en flot komposition mellem de teknisk veldesignede lysstofrørsarmaturer langs perronkanten og de varme lodrette lyssøjler midt på perronerne. Lyssøjlernegiver rummet ekstra højde og skaber et scenografisk og rumligt indslag i et stærkt funktionelt miljø. De dansende lyspletter på gulvet leder de rejsende ned af perronerne og væk fra trappen og elevatoren. De lysende kunstværker for enden af perronerne skaber en fin afslutning på rummet. Dog mener juryen, at de kunstværker, som ikke i sig selv indeholder lys med fordel kunne have haft en  ærbelysning. Med prisen ønsker juryen at fremhæve en poetisk, funktionel og veldesignet belysning, som formår at skabe en god oplevelse for de rigtig mange mennesker, der færdes her.

Bygherre: DSB
Arkitekt:
Public Arkitekter a/s
Bygherrerådgiver belysning:
Belysningsarkitekt Gunver Hansen
Lysdesign:
Bartenbach Lichtlabor
Kunstnerisk udsmykning:
Billedhugger Anita Jørgensen
El-ingeniør:
Grontmij | Carl Bro
Entreprenør:
Pihl – Aarsleff Konsortiet ved Wicotec A/S

Download lysprisfolder hér

Vindere af Den Danske Lyspris 2008
Vindere af Den Danske Lyspris 2008
Det Kongelige Teaters nye Skuespilhus. Foto: Stamers Kontor. Vinderteamet. Foto: Jakob Eskildsen.

Vinder af Den Danske Lyspris 2008 – Det Kongelige Teaters nye Skuespilhus

Nordisk, gennemført og flot

Skuespilhuset er et utroligt flot gennemført projekt med en nordisk tone, der går i sanser, mave og hjerte.Huset består af fire stærke elementer: En base med teatersalene, en udendørspromenade, en svævende overetage for teatrets ansatte og et scenetårn. Belysningen er ikke en tilføjelse, men et afgørende middel til at forstå arkitekturen og formid-le skuespilhusets særlige liv, magi og scenografi. Projektet er meget gennemtænkt, også på det tekniske plan, med meget bevidste valg af bl.a. lyskilder, lysretninger og afskærmninger. Fiberlyset i foyerområdet er med til at skabe en eventyrlige stemning, som sammen med velplacerede teaterarmaturer sørger for, at lysniveauet er tilstrækkeligt.

Det er på enestående vis lykkedes at belyse foyeren sådan, at det er muligt at se ud gennem den store glasfacade, uden at spejlinger af det indre forstyrrer oplevelsen af havnen. Dette er helt unikt for en glasbygning og giver en fornemmelse af, at det indre og det ydre smelter sammen. I teatersalen er belysningen integreret med arkitekturen og medvirker stærkt til at opnå den ønskede grottevirk-ning og stemning af drama og magi.I såvel teatersal som foyer er der arbejdet med lave belysningsstyr-ker, som understregning af den helt specielle teaterstemning.Den kritiske jury oplever dog generende luminansspring og blænding ved indgang til toiletter og skuespilsalen. Når man ser huset fra søsiden, er belysningen noget underspillet, og huset forsvinder næsten i bybilledet, hviket er synd for det smukke hus.

Bygherre:
Kulturministeriet
Bruger:
Det Kongelige Teater
Arkitekt:
Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma
Lyskunstner og ekstern konsulent:
Jesper Kongshaug
Ingeniør: COWI
Bygherrerådgivere:
Moe & Brødsgaard og Erik Møllers Tegnestue

Download lysprisfolder hér

Share This