Artikler
I LYS’ artikeldatabase kan du finde artikler, der har været bragt i magasinet inden for de seneste år. Klik på et emne og få vist en liste over artikler inden for emnet. Er du medlem, kan du læse artiklen på online-versionen af LYS. Er du ikke medlem, kan du købe bladet i webshoppen.
Designmanualen for Aarhus Letbane understøtter en visuel identitet, som er enkel og stærk. Lyset indgår på lige fod med en lang række andre parametre i et koncept, som skal gøre le …
Den hollandske lyskunstner Tamar Frank har i 20 år skabt enkle, skarptskårne og poetiske værker til byrum i forskellig skala til glæde for alle. Nu har hun for frste gang skabt et …
Turkis, indigo, gylden orange, dyb rød og koral er blot nogle af de farver, der kan opleves i det nye lyskunstværk på Damhustorveet i Rødovre
Hvad gør én produktiv, og hvordan måler man produktivitet i kreativt og vidensbaseret arbejde? Det har længe været forudsat, at lyset er vigtigt for vores produktivitet, men hvor s …
Fysiske målinger af lys som for eksempel luminans og belysningsstyrke kommer oftest til kort, når det gælder om at beskrive lysets kvalitet. Gid man kunne måle, hvordan mennesker o …
Maksimalt dagslys på kontoret giver livskvalitet, velvære og arbejdsglæde
Projektet “Energioptimering gennem adaptivt lysstyring” har netop vundet Elforsk-prisen 2018 som det bedste forskningsprojekt. Projektet viser, at kombinationen af LED-lys og kunst …
På dette års biennale i Venedig får Dorte Mandrup de besøgende til at sanse den storslåede grønlandske natur gennem en udstilling, hvor lys og lyd er med til at formidle oplevelsen …
Fremtidens sengestue blev indviet på toppen af Bispebjerg Hospital. Hvordan kan lys, luft og arkitektur påvirke behandlingen af patienter med en depression? Det er ved at blive und …
CSU i Slagelse har med en bevilling på 2,1 millioner kroner fra Trygfonden udviklet en metode og et lyslab, som skal hjælpe mennesker med synsvanskeligheder til at finde frem til e …
Det nye Noma på Refshaleøen er en helhedsoplevelse, hvor alle sanser kommer i spil. Her må gæsterne både se, smage og røre. I arkitekturen og rummene er designet gennemført og lyse …
Et nyt vartegn for Rødovre. Ved hjælp af en ny arkitektonisk belysning er Rødovre Vandtårn forvandlet til et smukt pejlemærke for Rødovre Kommune
Angivelser af levetider på LED-armaturer skævvrider konkurrencen i branchen
Priserne falder og effektiviteten stiger. Scenariet ligner det, som skete for de små LED’er for 10-15 år siden. Et nyt Elforsk-projekt booster mulighederne for et dansk overtag, nå …
Vi fortsætter dialogen om lys og døgnrytmer fra LYS 02 2018. I denne artikel drøfter vi, hvordan belysningsdesignere kan inddrage lysets non-visuelle aspekter i praksis
De er alt for svært at finde ud af, hvordan man bruger standarden DS/EN 12464-1 til at specificere blænding. Her får du en vejledning og lidt baggrund
Robert Müller er leder af Lighting Design i Bartenbach. På Lysets Dag talte han om “Non visible light effects on human beings”. I dette interview uddyber han nogle vigtige emner, s …
Jason Bruges er en pioner inden for oplevelsesdesign. På Lysets Dag fortalte han om en række spændende, stedsspecifikke projekter, hvor lys indgår som et vigtigt element i historie …
Begrebet Lightness dækker over lys, som ikke kan fanges eller holdes fast. Det er ikke permanent, men ændrer sig hele tiden som skyformationerne på himlen eller nordlyset
Under overskriften “Need to know” bød Lysets Dag på viden, der ikke er til at komme uden om for lysprofessionelle i disse år
Amos Rex er et nyt kunstmuseum i Helsinki med underjordiske udstillingsrum. Åbningsudstillingen er skabt af japanske teamLab og består af lysende værker, som er enkle og storslåede …
Vadehavscentret i Vester Vedsted, som er et besøgscenter for Verdensarv Vadehavet (UNESCO), modtog den 12. september Nordisk Lyspris 2018. Prisen blev overrakt ved en prisceremoni …
Lyset i Lego House er ikke iscenesat, men meget diskret. Det underbygger den rumlige udstillingsoplevelse, understøtter dagslyset og fremhæver Lego-klodsernes karakteristiske signa …
Målbare indikatorer for dagslys, som for eksempel dagslysfaktor og dagslysautonomi, har i flere år understøttet dagslysdesignere i deres designvalg. Det skaber nye muliheder i bygg …
OLEDs fås i dag med et lysudbytte på 80 lm/W, og produktionsomkostningerne er også faldet betydeligt. Der er dog stadig behov for initiativer, som kan booste udviklingen
Brillecoatings kan indrettes til at frafiltrere en del af lyset – f.eks. UV-lys, hvilket helt sikkert er en god idé. Det kan også være godt at skrue ned for de blå bølgelængder, hv …
Ifølge et netop afsluttet Elforskprojekt er svaret ja. Forskerne har sammenlignet vinduer med 2-lagsglas og vinduer med 3-lagsglas, og resultaterne viser, at brugen af 3-lagsglas f …
Enighed om nyt color fidelity index, Rf, imellem CIE og IES, men det udgør ikke en erstatning for Ra-indekset endnu. Den reviderede TM-30 dokument og beregningsark kan nu frit down …
Arkitema har transformeret en gammel maltsilo i Carlsbergbyen til et stemningsfuldt tegnestuemiljø med højt til loftet og masser af dagslys
Harboe Bryggeriernes nye besøgscenter ligger med sit karakteristiske folde tag som et landmark ud mod Skælskør Fjord. Indvendigt fremhæves tagets foldninger af smalle LED-linjer
Monisterlogen og embedsmandslogen i Folketingssalen har fået ny belysning med fine messingringkroner
I forbindelse med ombygningen af Enghave Kirke er det tidligere noget dunkle kirkerum blevet lyst og luftigt. I den forbindelse er der designet en helt ny pendel til kirken
Et af de helt nye tilbud i SAS´nyrenoverede lounge i Københavns Lufthavn er et light boost-rum, hvor de rejsende kan få ny energi og modvirke jetlag.
Innovationsprojektet Lys på Aarhus blev søsat i 2016, med en samlet økonomisk ramme på 12,5 millioner kroner, finansieret af de projekterede besparelser fra energirenoveringen af v …
Dansk arkitektur og lysdesign kommer til at præge to af stationerne på en ny tunnelbanestrækning i Oslo. Danskerne har vundet opgaven i en international arkitektkonkurrence.
Den nyåbnede K.B. Hallen byder på et sjældent helstøbt lysværk. Kunstneren er Viera Collaro, som med midler fra Ny Carlsbergfondet har skabt en 35 meter lang lysbue til foyeren i d …
Madanmelderne sprænger karakterskalaen i deres bedømmelser af Normas nye restaurant på Refshaleøen i Kbenhavn. Og nu har Noma vundet Den Danske Lyspris 2018 for sin helt særlige be …
Det karakteristiske 80’er byggeri er renoveret, og den gamle belysning er udskiftet til ny og energivenlig LED-belysning
Beregning af vedligeholdelsesfaktorer sikrer, at der også er lys nok på den sidste dag af lyskilders og armaturers levetid. En ny teknisk specifikation samler begreberne og hjælper …
Nye krav om funktionsafprøvning sætter store krav til byggeriets parter. Flere projekter viser, at der kan være store fordele ved at samkøre funktionsafprøvning og commissioning.
Nyt forskningsprojekt har undersøgt virkningen og kvaliteten af en række bærbare LED-armaturer på det europæiske marked, som anvendes til at understøtte ældres døgnrytme. Projektet …
Flere medier forveksler begreberne. Blue Light Hazard omhandler de skader, som nethinden kan få ved en overbelastning med blåt lys, men slet ikke lysets effekter på hormonsystemet. …
Sweco og Årstidernes Arkitekter er flyttet sammen i et nyt domicil i Ørestad med fleksible arbejdspladser. Mødet mellem ingeniører og arkitekter ses tydeligt i indretningen, hvor f …
Fjordenhus i Vejle Fjord er et enestående værk af Olafur Eliasson og arkitekterne i hans studio. For lysfolk er den spektakulære bygning og de mange kunstværker et overflødighedsho …
Et nyt lyskunstværk bryder med mørket og utrygheden i to passager ved Blågårds Plads og bringer med lyset noget smukt og inspirerende til området.
Til Augustenborg Slot har Bygningsstyrelsen bestilt fire værker af lydkunstneren Lars Lundehave Hansen. De fire værker rummer dog også alle et element af lys om end på stilfærdig m …
Efter en storstilet revonering er Augustenborg Slot nu arbejdsplads for ca 400 medarbejdere i Landbrugsstyrelsen. Det nyrenoverede barokslot byder på højloftede rum, masser af dags …
Førende lysingeniør går på pension. Peder Øbro, som er en af lysbranchens store kapaciteter, hvad angår lys og belysningsteknik, går på pension efter 48 aktive år. I den anledning …
Euroluce og FuoriSalone viste inspirerende design af dekorative armaturer og fantastisk kreativitet i de mange udstillinger.
I deres specialprojekt ser forfatterne til denne artikel på, hvordan lyset påvirker vores rumlige opfattelse, på baggrund af uoverensstemmelse mellem det vi ser, og det vi måler. O …